Å velge seg godfølelsen

Hvis det var sånn at du kan føle deg vel uten grunn. At du kan gå rundt i livet og hverdagen og føle deg sånn helt herlig vel. Ville du gjøre det da?

Ville du gripe muligheten? Eller er dagen din i dag sånn som du vil ha den. Med akkurat passe mengde klaging. Som gir deg “oppmerksomhet og kjærlighet og bekreftelse”. Med trygg mur mellom deg og det du kan evne, sånn at du slipper å tråkke utenfor komfortsonen av det kjente og forutsigbare?

Her er fem steg til økt godfølelse:

  1. Fysisk aktivitet. Foruten når du finner en million på gata foran deg eller øynene dine bader i den du elsker, så er fysisk aktivitet den raskeste veien til godfølelse. I rakettfart skyter energi og kraft ut i kropp og sinn, du blir sterk, klar og føler overskudd. Dans, gå raskt, beveg deg etter lyst – det være seg en tur i parken eller en real treningsøkt.
  2. Lær noe. Hjernen vår er en læremaskin, du kan ikke ikke lære i livet. For i det øyeblikket du slutter å lære, dør du. Tenk bare etter. Det stagnerer, blir dødt, mister fargen og gleden. Å lære seg noe nytt, gjerne noe du ikke mestrer i det hele tatt eller vet noe som helst om, gir liv, glede og energi. Det kan være noe fysisk type snekre noe eller jobbe i hagen, eller det kan være mer på mental ferdighet som å snakke et språk eller lære å skrive dikt.
  3. Takknemlighet. Følelsen av takknemlighet gir helse og godfølelse som setter spor. Bare etter fire minutter med å kjenne på noe en er takknemlig for, endres blodbildet i kroppen vår. Depresjon snur, en føler håp, kreativitet og får handlekraft fra glede. En god måte å sørge for dette på er å skrive takknemlighetslogg. En bok eller en liste hvor du daglig, ukentlig eller to ganger i måneden skriver ned hva du er takknmelig for. Det kan være trivielle ting som “jeg rakk bussen, jeg ser vakre blomster” eller mer skjellsettende som “jeg mestret den oppgaven, jeg føler kjærlighet når.. , jeg kjenner ro og fred i hjemmet mitt” osv.
  4. Vær sosial. Det sies i forskning at 70% av vår følelse av glede og lykke kommer fra tilstrekkelig antall av venner og famiilie. Men det er samtidig sånn at vi påvirkes av de vi omgir oss med, så vær oppmerksom på om dine nære og kjære gir deg energi eller tapper deg. Begge deler kan være greit, bare vi er bevisst. Om noen i våre nære omgivelser sliter og trekker energi, vil det tappe oss i lengden. Det kan være vi skal bistå dem, med vi trenger å passe på å få påfyll. Nyt da hvert øyeblikk av det gode nærværet, latteren og gleden du får i samvært med andre, så bygger du både helse og glede i deg selv, samt demmer opp “godsaker” du kan gi videre av.
  5. Engasjer deg. Bistå andre, gi av deg selv og engasjer deg i andres vekst og suksess. Dette gir en lykkefølelse og glede som varer lenger enn når vi kun har næret oss selv. Tenk bare etter. Hvor godt er det ikke når vi hjelper og engasjerer oss? Som punktene over her, er også dette forsket på. For eksempel ble forsøkspersoner som fikk gi penger videre til å hjelpe andre lykkeligere enn når de fikk bruke pengene bare på seg selv. Hmmm.. noe å tenke på for oss som har så mye..

Selv er jeg på det jevne glad. Jeg ble kalt Stjerneøyne og Solstråle som liten, og har det vel i meg. De tre første punktene har jeg inne, nummer fire trener jeg meg på og nummer fem kan alltid justeres.

Nummer fire fordi jeg jobber så lange dager og har så mye med mennesker å gjøre gjennom dagene, at jeg tidvis omtrent er asosial. Jeg vil aller helst være alene hjemme eller i naturen. Sitte i stillhet på Treet mitt. Det er vel og bra, men jeg vil ha gode nære relasjoner og de skapes gjennom å være sammen. Gjøre ting sammen, oppleve,  vokse, være der for hverandre. Og for å nå mine store mål om å utvikle og endre verden, trenger jeg å nettverke og skape gode sterke relasjoner,

Nummer fem fordi det er det jeg tror på. Både som menneske og profesjonelt gir jeg videre og søker å hjelpe. Men det er en balansegang, jeg må også ta vare på og gi til meg selv.

Buddha sa: Om din medfølelse ikke inkluderer deg selv, er den ukomplett.

I min iver etter å bidra og gjøre en forskjell for andre, er det fort gjort å glemme seg selv. Og til slutt blir tanken tom..

Så nummer fire og fem er mine utviklingsområder.

Enn du?  Hvordan ligger du an i disse punktene? Er det noe du trenger å justere eller huske på?

 

TIPS: Om du har noe du vi ha gjort, men som du utsetter, er denne strategien GARANTERT til hjelp. Den er satt opp i kontekst selvtillit, men kan brukes på alt som skal gjøres. BRUK den.

 
 
Close

50% ferdig

Legg inn navn og email så sender jeg deg gratis-tipsene!

Ved å legge inn navn og e-post samtykker du i å motta e-post fra Trine ukentlig med inspirasjon og tips som kan hjelpe deg til personlig utvikling. Du kan melde deg av når du vil ved å trykke unsubscribe.