Fikk hjelp etter 16 år med flyskrekk!

Pling! Bildemelding. To smilefjes i et fly. Torstein Høyvåg Olsen og coach Kristin Berg.

Jeg hadde hørt om Torstein og hans sterke vilje til å få tatt rotta på flyskrekken sin! Og jeg tenkte i mitt stille at det bare var et spørsmål om tid før han fikk det til, nå som han fikk hjelp av coachen her.

 

Det begynte i januar 2001. Torstein satt i egne tanker, alene i flysetet. Han har flydd mye og det er bare 15 minutter igjen av turen, da noe ”feil” skjer. Han ser flyvertinnen bevege seg med skjult panikk, det er feil lyder, motoren har stoppet!

15 minutter er lang tid når en forbereder seg på å dø..

 

16 år senere sitter Torstein foran meg på kontoret mitt. Han gløder og er tydelig fornøyd. Sammen med ham er coachen hans, Kristin Berg. Hun også fornøyd, men litt tilbakeholden. Dette er Torstein sitt øyeblikk.

Siden jeg er læreren til coachen, og samler på slike øyeblikk, har jeg fått lov å intervjue dem. Det gir meg mening i jobben jeg gjør, håp for framtiden og stolthet for en profesjon jeg har vært med å forme, nemlig coaching.

 

Flyskrekken til Torstein har levd og ulmet godt de 16 årene etter han verken døde av, eller var del av, flystyrt.

Som hos så mange andre som har sett den skjulte panikken hos flypersonalet og hørt at motoren har stoppet, satt alt i hodet hans.

 

Han hadde gjort mye for å overvinne frykten i de 16 årene. Allerede samme år, i 2001, fløy han til New York med venner, med det resultat at frykten eskalerte. Da la han flyvningen på is i 2-3 år, før han meldte seg på kurs med SAS Braathen i 2005 til 2007. Det hjalp ikke.

Han fikk piller av fastlegen, vært hos flere psykologer, prøvd hypnoterapi, tilbake på kurs hos SAS Braathen, vært på pustekurs, tatt kurs via Widerøe og Air Norway. Ikke noe hjalp, Torstein gikk med en konstant klump i magen, frykten overvant både hjelpen og teknikkene.

Men han ga seg ikke!

Han hadde mange gode grunner til å få endret uvanen en slik frykt er, både personlig, privat og for jobb. Bilturer til Hellas på ferie, togturer til Nord-Norge på jobb.. Drømmereisen til Australia for å besøke familie, og svigerfamilien i Boston han vil bli kjent med..

En kvalifisert coach kan hjelpe med de fleste tema
Torstein Høyvåg Olsen og coach Kristin Berg på coach kontoret

De aller fleste frykter har vi lært oss til å ha, kun to enkle frykter er vi født med. Flyskrekk er ikke blant de to. Det er fullt mulig å få fjernet tillærte frykter.

To bekjente anbefalte MetaResource, og mente han ville få hjelpe der. Han tok kontakt og ble koblet med NLP coach og mentor Kristin Berg.

– Noe klikket med en gang med Kristin, sier han. Hun lignet på søsteren min, det var noe kjent.

Coach prosessen startet i november 2016. I møte med Kristin utviklet det seg et tillitsforhold. Torstein funker dårlig under press, og Kristin skreddersydde framdriften til et tempo hvor han følte seg klar.

 

Noe var annerledes med prosessen hos Kristin.

Hun vridde på ting og fant smutthull. I en miks av angrepsvinkler skreddersydde coachen prosessen slik at de bygde på mestring hele veien.

Han fikk innsikter som gjorde at han forstod og lærte, ble utfordret på gjøre ting som stimulerte høyre og venstre hjernehalvdel simultant, og sammen med erfaringsbasert læring, ble ny adferd gradvis trent inn.

Torstein fikk oppgaver mellom møtene. Noe gjorde han alene, noe gjorde de sammen. De jobbet med pusten, trente på fokus og endret fokus gjennom ting som en vott og gangetabellen. De var i pariserhjul i spikersuppa i Oslo, i heisen på Plaza. De var i Linderudkollen og i Holmenkollen.

Torstein kjente på mestringen og ble gradvis tryggere. 

Flyskrekken er borte.

 

”Dette takler du!”

Generalprøven kom da de fløy til Trondheim sammen. Torstein var 100% sikker på at han skulle gjøre det! Han hadde med en vott han kunne bevege fra hånd til hånd ved behov, fordi å engasjere begge hjernehalvdeler hjelper når uberettiget frykt melder seg.

Flyturen gikk utmerket!

Frykten og redselen han har gått og kjent på, har vært tidskonsumerende og krevd mye energi. Det har kostet ham mye i hverdagen. Bare noen fortalte om en reise de hadde vært på, fikk han klump i magen. Han begynte å tenke på å fly.

Når kjæresten snakket om familien sin i Boston, nå han tenkte på sin egen familie i Mo i Rana. Tankene på framtiden og hvordan dette tok på i forholdet med kjæresten…

Frykter brer om seg. Å ha flyskrekk handler ikke bare om å flyBare tanken på å fly, lenge før reisen, skaper frykt. Etter hvert blir det flere ting som er skummelt og skaper redsel. Tuneller, tog, å gå ut.  Den sprer seg.

 

Foran meg i stolen på kontoret, sitter Torstein og gliser.

Nå kjenner han kribling i magen. God kribling bare, klumpen er borte. Han VET han har kontroll på det nå. VET hva han skal gjøre.

Han har masse å ta igjen! Ferier, jobbreiser, Australia, Boston, London.. Han smiler og VET det vil skje.

Heldigvis for Torstein ga han seg ikke før han fikk hjelp og kom i mål!

– Jeg har en kollega som ikke tør kjøre bil. Jeg skal snakke med henne. Tilby å bli med henne ut å kjøre. Har litt å lære henne nå, som vil hjelpe. Og om det blir nødvendig, vet jeg om en coach hun kan ringe!

 Pling! Bildemelding. Torstein er i London. 

Pling! Bildemelding. Torstein på vei til syden med kjæresten..

 

Kristin Berg er økonom, Licensed NLP Coach – The Society of NLP – Dr. Richard Bandler, DNCF sertifisert Coach, Registrert Helsescoach DNCF.

Les hvordan hun jobbet i coachingen, mer om Kristin her og følg hennes vei fra økonom til profesjonell coach her.

Hun er nå med i UC - utviklingsgruppa for coacher, et årsprogram for videre utvikling av egenskaper, verktøy og ferdigheter som coach. 

Jeg er selvsagt svært stolt av at hun er med!

Ta kontakt om du er coach og vil ha mer informasjon om UC.

Close

50% ferdig

Legg inn navn og email så sender jeg deg gratis-tipsene!

Ved å legge inn navn og e-post samtykker du i å motta e-post fra Trine ukentlig med inspirasjon og tips som kan hjelpe deg til personlig utvikling. Du kan melde deg av når du vil ved å trykke unsubscribe.