Snu ensomhet til styrke som leder

Du står alene med lyden fra stemmen din:

- Er dette rett avgjørelse? Gjør jeg noe dumt nå?

Du vil være sterk og på topp i rollen din, men tviler og er usikker. Hva skal du si, hva skal du velge, hva blir rett?

Du har ikke alle svar. Selv om du aldri så gjerne ville. Du trenger å sparre.. 

Med hvem? 

Å gå til sin overordnede føles som å vise svakhet.  Å snakke med styret om dine problemer eller dypeste frykter, er vanskelig. Venner utenfor organisasjonen vil ikke forstå utfordringene. Det kan bli unødig prating eller rykter.

 

Ensomhet som leder er naturlig fordi

Jo mer profilert lederjobb, jo større ansvar og eksponering, jo mer intensitet og "politics", jo mer potensielle feiltråkk, og jo mer ensomhet og isolasjon blir det.

Som leder blir du sett og hørt av flere enn de som tilkjennegir seg eller du ser. Det du sier vil veies og tillegges en betydning, potensielt langt utover det du selv la i ordene.

Informasjon vil fanges opp, og brukes for eller mot noe du er del av nå, eller du står i senere. Noen vil dømme deg, noen vil prise deg. Folk vil lytte etter det de selv er opptatt av. Egen jobb, sikkerhet, usikkerhet, potensiale, ros, kritikk, endringer, posisjonering. Og de vil sile informasjonen ut fra det.

 

Og ensomheten er naturlig fordi

Som leder er du innenfor og samtidig utenfor. Du er en av fellesskapet, men likevel ikke. De skjønner ikke helt hva du gjør, det er ullent og de blir usikre. Du er der sammen dem, men samtidig et hestehode foran – med informasjon, en retning, beslutninger hvor vektleggende valører kan være annet enn teamet, menneskene, historien. 

Derfor blir du litt fremmed for de andre. En å være usikker på. En teamet ikke kan stole helt på. Du er ikke en del av flokken, og de oppfører seg annerledes når du kommer. Det skjer noe i gruppa, de demper seg og blir roligere. 

Jeg har snakket med flere ledere om deres utfordringer med ensomhet i lederrollen. Noen er i store organisasjoner, noen er leder i eget selskap. Her er hvordan det ser ut fra innsiden og deres øyne. Og her er mine erfaringer om det mest ensomme (spol fram til 4:50). 

 

Snu ensomhetsfølelsen til styrke

I rollen som sterk leder ønsker du være på topp, og som folk flest har du usikkerheter og følelser du trenger å få luftet og delt med noen. Hva skal gjøre? Til hvem skal du gå? Hvordan griper du det an?

 

Det er i hovedsak TRE dimensjoner:

PERSONLIG UTVIKLING

Du trenger å stå trygt i deg selv, og må trives i eget selskap. Videre må du ha indre styrke, ha gode rutiner, samt beherske mental trening og følelsesmessig mestring. Du trenger coaching verktøy som hjelper deg i øyeblikket og som du kan bruke i forkant, når du forbereder og planlegger.

Som mental trener og coach, har jeg hjulpet ledere til måloppnåelse, i prosess og pressede situasjoner i 20 år. Hør noen kundehistorier her.

DRØM, VISJON, HENSIKT og MISJON

Du må vite hva som er viktig for deg, hva du tror på, hvorfor du gjør det du gjør. Dine valg, handlinger og ord er av betydning. Måten du snakker til deg selv på, og selve ordene du bruker, lager ubevisste resultater inni deg. Det er lett å snakke seg ut av kurs, når følelser butter eller en blir sliten.

Kjenner du din visjonen, misjonen, drømmen og hensikten din, har du uante ressurser i deg selv, som dytter og driver deg framover. Har du i tillegg da evnen til å sette deg gode mål, er det umulig å ikke skape resultater.

Kan du målsetting, får du det!

Vær bevisst tankesettene og vanene dine. Jobb med de, utfordre og utvikle dem. Lær deg hvordan kroppen og hjernen fungerer, det er uvurderlig kunnskap.

Og gjør det sammen andre. For så lenge du er inni egen tenketank, hvordan skal du kunne bli ditt beste deg? Ingen kan være smart og sterk alene i et vakuum. 

TILLITSNETTVERK 

Uten luft, sparring eller foredling gjennom perspektiver fra andre, er både vi selv som ledere og beslutningene vi tar, mindre utviklet enn de kan være. Vi trenger et support nettverk av autentiske, ekte folk med integritet og meninger, som er villig til å by på de og engasjere seg. 

Selv var jeg nylig sammen en slik gjeng, på et slott i Alpene og hadde tøffe men svært verdifulle erfaringer

Det tar tid å skape et sterkt tillitsnettverk, men det starter med én person som du kan stole på og dele alt med. Det kan være en venn, mannen/kona, en coach, en mentor eller terapeut. 

Som coach ser jeg at det å kunne stole på, å kjenne tillit til coachen er avgjørende. Når kunden får det, og åpner seg for å lufte ut tanker, reflektere og sparre, får de kontakt med fundamentet sitt og det som er viktig for seg. Det er som det blir lett å tenke og se klart, og de opplever en solid forankring i beslutninger og pressede situasjoner. 

 

Dette gir tillitsnettverk

Det trengs en jevnlig kontakt med tillitsnettverket ditt. De hjelper deg å se deg selv klarere, gir ærlig tilbakemeldinger og du får perspektiv. Vi trenger å se virkeligheten utover det vi vet selv. Support nettverket ditt må fortelle deg sannheten, og du må fortelle de sannheten.

Å være del av et tillitsnettverk gir oss en følelse av tilhørighet.

Forsker og forfatter Brené Brown sier: "En dyp følelse av kjærlighet og tilhørighet er et ureduserbart behov for alle mennesker. Vi er biologisk, kognitivt, fysisk og åndelig koblet til å elske, bli elsket og tilhøre".

Fra et tillitsnettverk får vi næring, røtter, sannhet og et speil. Det kan utfordre og støtte oss. Usikkerhet og tvil på seg selv, kan endres til mot og handlekraft. Et sterkt tillitsnettverk endrer hvordan vi føler oss. Det minsker stress, frykt og nedstemthet. Det øker immunforsvaret vårt og fremmer helse.

 

Ingen er best alene. Alle er vi bedre sammen

Vi skaper ikke suksess alene. Autentiske ledere bygger sterke tillitsnettverk hvor de har sparring når de er usikre, støtte når det er utfordringer og feirer suksess sammen. 

Vi er ikke bare ledere på jobb. Vi er leder i alle situasjoner i livet vårt.

Du er leder i forholdet til din partner, familie, venner, kolleger. Du er leder for helsen din, treningen, latteren din, avkobling. Du er leder for hva du putter inn i deg av kunnskap, hva du bruker tiden din på, hvem du lytter til, hvem du tar deg av.

Du er leder for grensene dine og hva du er med på.

 Du er også leder for din HANDLEKRAFT.

Om du er inspirert av det du leser her. Om du har "steder å gå og folk å være", som jeg pleier å si. Om du kjenner et JA, jeg vil! 

Da er dette coaching verktøyet anvendelig for deg. Det er en strategi på fire trinn, som tar deg fra tanke til handling, erfaring og resultater. Den er satt inn i kontekst selvtillit, men du kan bruke den på hvilken som helst handling du vil iverksette. 

Du får den skriftlig og som video, hvor jeg går gjennom hvert steg. 

Få strategien her

Vi sees og vi høres!
Klem, Trine

 

 

 PS: Om du kjenner andre ledere denne kan være aktuell for, tips dem da vel!

 
 

Blogglistenhits

Close

50% ferdig

Legg inn navn og email så sender jeg deg gratis-tipsene!

Ved å legge inn navn og e-post samtykker du i å motta e-post fra Trine ukentlig med inspirasjon og tips som kan hjelpe deg til personlig utvikling. Du kan melde deg av når du vil ved å trykke unsubscribe.