Brenner for å utvikle jentefotballen i Norge

Dette er Janne Hovland Hjeljord - ei av de råeste damene jeg vet om! Hun er intenst fokusert og skaper sin unike nisje som coach, både for grupper, lag og en til en. 

Janne er med i årsprogrammet mitt UC - Utviklingsgruppe for coacher, og jeg har også hatt gleden av å sertifisere henne som en internasjonal godkjent NLP Coach. Hun imponerer meg med måten hun jobber på.

Janne brenner for jentefotball og personlig vil jeg si det er knallbra:

 • fordi det trengs
 • fordi det er god timing
 • fordi det er modig 

Jentefotballen har vært sett på som under pari fotball for inntil et par år siden. Selv jeg var lunken og ankom hallen med bob-bob forventning og indre dialog "gidder jeg dette?", på min første LSK Kvinner kamp. Vokst opp med Rosenborg som jeg har, og med Liverpool som TV-lag, hadde jeg liten tro på at det der ville bli spennende..

Men WOW! Jeg fikk straks et nytt hjemmelag - og erfaring med frustrasjon over både fordommer og forskjellsbehandlingen jentefotballen i Norge led/lider under. Fra høyeste hold i styre og stell, i NFF, i media, i bevilgninger, fasiliteter  og helt ned til publikum. 

Dette til tross for at jentene har vesentlig bedre resultater enn gutta internasjonalt og i ligaer. De spiller også med en real og sportslig grunnholdning, i motsetning til det stakkarslige, teatralske fisleriet vi ser blant gutta. 

Heldigvis er det bevegelse nå. En bølge er startet! Og Janne er med å gir vekst til den.

 

Janne, hva er nisja di som coach?

Jeg ønsker å bidra til å styrke og utvikle jenter i fotballen, og til at jenter trives med fotballen både som spillere, trenere og ledere.

Dette gjør jeg blant annet ved å arrangere

 • jente kick off for spillere
 • trenerkurs kun for jenter 
 • rekruttere jentespillere i klubb

Men også ved å ha

 • inspirasjonskvelder for jentelag med styrking av samhold
 • sette mål for sesongen
 • lære hvordan man kan håndtere utfordrende tanker og følelser man som jente og fotballspiller kan ha

 

Jobber du også en til en?

Som coach har jeg også enkeltsamtaler der vi blant annet kan jobbe med å

 • se muligheter
 • få mer tro på seg selv
 • bli bevisst sine sterke egenskaper
 • håndtere frykt for å gjøre feil
 • å ikke føle seg god nok

Det å utvikle seg som menneske er ferskvare, og noe man alltid kan jobbe med. Selv gjør jeg det både ved å lese fagbøker, delta i utviklingsgruppe for coacher, ta kurs og sparre med gode kollegaer.

 

Dette høres grundig og veldig bra ut!

Hva synes du er det beste med å være coach?

Det beste jeg vet med å jobbe som coach er når de jeg coacher (endelig) ser sine styrker og positive sider som egentlig alltid har vært der, men som har ligget under et slør av mindre støttende tanker og følelser.

Jeg tror sterkt på at vi alle er mye sterkere enn vi selv tror. Vi trenger bare litt hjelp til å se det.

 

Hvilke konkrete prosjekter driver du nå? 

Jeg har etter sommeren startet med å arrangere trenerkurs for ungdomsjenter, og vil fortsette utover høsten med å jobbe for at ungdomsjenter skal få muligheten til å utvikle seg og styrke seg som fotballtrenere.

Jeg ønsker også å bidra med inspirasjonskvelder og samtaler med lag og spillere som trenger mer motivasjon og styrke for å kunne fortsette å ha det gøy med fotball. Dersom det er noen trenere som ønsker en prat rundt hvordan kommunisere, motivere og styrke ungdomsjenter på sitt lag, bidrar jeg også gjerne med det.

 

Du riktig brenner for dette!

Ja, jeg brenner for jentefotballen, og har også selv hatt mye glede av den både som spiller og trener. Mestring og trygghet gjennom fotballen slik som jeg fikk, ønsker jeg også andre jenter skal få oppleve.

 

Her er noen referanser jeg har bedt Janne dele:  

Tilbakemelding fra Lasse Svensen, trener for Fredrikstad sine junior jenter som Janne har hatt mental trening for i gruppe:

«Juniorlagene til FFK har hatt besøk av coach og mental trener Janne Hovland Hjeljord. Janne var veldig flink til å engasjere og motivere jentene. Stor takk for flotte innspill med å få jentene til å tenke positivt og til å ha trua på seg selv».

 

Junior jentespiller etter gruppemøte med mental trening:

«Det var nyttig fordi det lærer hvordan man skal tenke nytt.

Jeg kan ha det i bakhode hvis jeg føler at jeg presterer dårlig. Alle gjør feil, og det er OK! Herlig Janne, du er en flink motivator og har et flott engasjement».

 

Spiller damelag 3.divisjon etter teambuildingmøte:

«Jeg har blitt bedre kjent med laget, det har skapt bedre samhold. Jeg vil bygge videre på disse relasjonene på trening/kamp. Du er flink til å engasjere Janne».

 

Ta kontakt med Janne her:

Close

50% ferdig

Legg inn navn og email så sender jeg deg gratis-tipsene!

Ved å legge inn navn og e-post samtykker du i å motta e-post fra Trine ukentlig med inspirasjon og tips som kan hjelpe deg til personlig utvikling. Du kan melde deg av når du vil ved å trykke unsubscribe.